Okategoriserade

Livet är en soppa

18 January, 2019

Ja, just (definition of just in case) nu är det mycket i livet. En del roligt och spännande annat ganska jobbigt. Själen är skör och kroppen vintervek, men hur man än mår måste man ju få sig något till livs. Jag tänker att jag koncentrerar mig på det – och så får allt det där andra bara ordna sig på något vis.

Kärlek och värme i matform stavas oftast soppa. Bara att skeda i sig utan att behöva anstränga sig så himla mycket. Den här soppan gjorde jag i Gokväll på min första inspelning för året och sedan lånade min dotter Greta receptet och lagade den på lunchrestaurangen där hon jobbar. Det är en fantastisk soppa. Oemotståndlig helt enkelt. Jag gjorde den på persiljerot, hon gjorde den på palsternacka, det kan faktiskt kvitta lika, det fantastiska är apelsinen och harissan. Hetta och frisk citrus, ja tack!
Pröva och berätta gärna hur ni lyckades i erat kök!

SOPPA PÅ APELSIN OCH PERSILJEROT MED HARISSASVÄNGT FRÖFRÄS
4–6 PORTIONER

Soppan
300 g persiljerot
4 potatisar, medelstora
2 gula lökar
1 klyfta(or) vitlök
2 msk smör
6 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
1 apelsin, skalet
2 apelsiner, saften
2 dl grädde

Fröfräs
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
2 msk sesamfrön
½ dl cashewnötter, naturella
½ tsk flingsalt
1 tsk harissa
Till servering
Fröfräs med harissa
2 msk persilja, finhackad
2 apelsiner
1 dl svartkål

SÅ LAGAR DU

1. Skala och skär persiljerot och potatis i bitar. Skala och tärna lök och vitlök.
2. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärningar och apelsinsaft och låt koka i cirka 20 minuter.


3. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde tills du får en önskad konsistens och smaka av med salt, peppar och finrivet apelsinskal.

4. Gör fröfräset: Smält smöret i en stekpanna. Lägg i nötter och frön och fräs dem i smöret i några minuter medan du rör om. Nötterna ska bli lite gyllene. Lägg i harissa och salt och blanda om ordentligt.

5. Skär 2 apelsiner i fina filéer genom att skära bort skalet och sedan skära loss fruktköttet i tunna klyftor. Repa svartkålen från stammen och bryt i mindre bitar. Lägg i en skål, häll på en matsked olivolja och massera in oljan ordentligt i svartkålen.

6. Servera soppan med fröfräs, finhackad persilja, apelsinfiléer och svartkål.

Tips

Det går bra att ersätta persiljeroten med till exempel rotselleri. Du kan använda fond istället för buljongtärningar om du vill.

https://www.svt.se/recept/soppa-pa-persiljerot-och-apelsin

Du Kanske Också Skulle Gilla

Inga kommentarer ännu

Lämna en kommentar